به گزارش جام جم آنلاین، کم نیستند کارشناسانی که میگویند محیطزیست کشور به حال خود رها شده، چراکه مدتی است اولویتهای سازمانهایی مانند منابع طبیعی و محیط زیست مسالهای بجز محیط زیست و منابع طبیعی است. برای نمونه به نظر میرسد با حذف واژه جنگل از نام سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری این سازمان دیگر برنامهای برای حفظ و احیای جنگلهای کشور ندارد. به همین دلیل آفات و بیماری جنگلهای زاگرس را قرق کرده است و جنگلهای هیرکانی نیز تامدتی دیگر به سرنوشت زاگرس دچار خواهد شد.
خبرهای رسیده از سازمان حفاظت محیط زیست نیز از این حکایت دارد که در این سازمان نه تنها حفظ محیطزیست به حاشیه رفته است بلکه مدیران سازمان در ارتباط گرفتن با کارمندان خود نیز دچار مشکل شدهاند به همین دلیل سریالی از استعفا به راه افتاده و در چنین شرایطی نیز رئیس این سازمان درهای اتاق خود را به روی کارمندانش بسته است.
با توجه به این شرایط نباید امیدوار بود که فعالیت مدیران این سازمان به حفظ محیط زیست کشور منجر شود. نگران کنندهتر اینکه در چنین شرایطی و با توجه به اینکه حدود یکسال از شروع به کار دولت سیزدهم میگذرد معاون آموزش و مشارکت های مردمی این سازمان ادعا کرده است که دولت سیزدهم محیط زیستیترین دولت در چند دهه گذشته است! درست مانند دولت حسن روحانی که سبب شد بیش از 13هزار نفر از دوستداران محیط زیست در نامهای سرگشاده از او بخواهند که این عنوان را از کابینه خود پس بگیرد.
ادعای محیط زیستی ترین دولت درحالی از سوی معاون سازمان حفاظت محیط زیست مطرح میشود که به نظر میرسد این سازمان در مدیریت داخلی خود نیز با مشکل رو به رو شده است. به همین دلیل برخی از کارشناسان تاکید میکنند بهتر است مدیران این سازمان از واژههای سوختهای مانند محیط زیستیترین دولت استفاده نکنند.
سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس یکی از این کارشناسان است. او در واکنش به مطرح شدن ادعای محیطزیستیترین دولت از سوی معاون محیطزیست کشور به جام جم آنلاین میگوید: از چنین ادعایی خاطره خوبی نداریم. تحلیلهای کارشناسی نیز اثبات میکند که استفاده از عنوان محیطزیستیترین دولت مناسب هیچ دولتی نیست. به همین دلیل بهتر است آقایان دیگر از واژههای سوخته استفاده نکنند.
با توجه به این مسائل کارشناسان حوزه محیطزیست به مدیران سازمان حفاظت محیطزیست توصیه میکنند برای مطرح کردن چنین ادعاهایی زود است و باید اجازه دهند مردم و فعالان محیطزیست چنین عنوانی را برای دولت انتخاب کنند.
بررسی عملکرد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یکسال گذشته نشان میدهد که علیسلاجقه اقدامات مناسبی نیز انجام داده است، مانند ایستادن در مقابل اجرای پروژههای مخربی مانند پتروشیمی میانکاله و انتقال آب خزر به سمنان. با این حال بیشتر کارشناسان حوزه محیطزیست معتقدند رئیس سازمان حفاظت محیط زیست باید برای حفظ محیطزیست کشور فعالیتهای بیشتری انجام دهد.
محمد درویش، کارشناس و فعال محیط زیست نیز در گفتوگو با جامجم آنلاین تاکید میکند: رئیس سازمان حفاظت محیطزیست اگر میخواهد چنین عنوانی به دولت داده شود باید تغییراتی در شیوه مدیریت خود بدهد برای نمونه بهجای سفرهای محرمانه بهتر است وقتی به سفر استانی میرود با فعالان محیطزیست ملاقات کند.
آن طور که درویش توضیح میدهد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکنون جلسهای با فعالان محیطزیست برگزار نکرده است و اتاق فکری در سازمان محیط زیست تشکیل نشده تا بتوان از نظرات بزرگان محیطزیست استفاده کرد.
این کارشناس محیط زیست درباره مشکلات دورن سازمانی محیط زیست نیز عنوان میکند: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست باید حرمت نیروهای انسانی این سازمان را حفظ کند. آقای سلاجقه آنچنان درهای دفترش را بسته است که جایگاهاش در بین بسیاری از پرسنل سازمان حفاظت محیط زیست از عیسی کلانتری، رئیس پیشین این سازمان نیز پایینتر آمده است.
بررسی عملکرد هیات دولت نیز نشان میدهد تعاملهای بین بخشی نیز برای بهبود شرایط محیط زیست کشور تاکنون راه به جایی نبرده است، برای نمونه وزارت نفت نتوانسته سوخت مورد نیاز جنگلنشینان را تامین کند به همین دلیل هنوز بسیاری از روستاییان به سوخت مناسب دسترسی ندارند و از هیزم استفاده میکنند. علاوه بر این وزارت نیرو نیز وعدههای خود را برای تولید سوخت پاک اجرایی نکرده است و پسابهای شهری، صنعتی و کشاورزی در بسیاری از مناطق منابع آب و خاک کشور را آلوده میکند.
درویش درباره توجه به محیط زیست در وزارت نیرو میگوید: این وزارتخانه اگر اعتبار لازم را داشته باشد همچنان به دنبال اجرای پروژههای تخریب کننده محیط زیست مانند سد سازی و پروژههای انتقال آب است.
آن طور که او توضیح میدهد این وزارتخانه در یکسال گذشته نتوانسته به وعدههای محیط زیستی خود نیز عمل کند، چراکه معاونت این سازمان وعده تولید 10 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر را مطرح کرده بود. اما در یکسال گذشته هیچ انرژی پاکی تولید نشده است.
درویش با اشاره به برکناری رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه عنوان میکند: این سمت را نیز در حالی به استاندار آذربایجان غربی دادهاند که ایشان یکی از مشکلات حوضه دریاچه ارومیه است. علاوه بر این هنوز درباره برنامههای این ستاد برای احیای دریاچه نیز اطلاع رسانی نشده است.
او درباره بحران آب در کشور نیز میافزاید: به نظر میرسد دولت برای حل بحران آب در مناطقی مانند زایندهرود برنامهای ندارد و حتی در این خصوص شفافسازی هم نمیکند.
این کارشناس حوزه محیط زیست درباره عملکرد سازمان منابع طبیعی در یکسال گذشته نیز میگوید: به نظر میرسد جنگل به حال خود رها شده است، چراکه در این مدت این سازمان نتوانسته به کمک جوامع محلی در زاگرس حتی ده هکتار جنگلکاری انجام بدهد.
آن طور که او توضیح میدهد تمرکز مدیران سازمان جنگلها این روزها بیشتر روی اجرای پروژههای آبخیزداری سازه محور است در حالی که برای آبخیزداری نباید از سدهای مخزنی کوچک استفاده کرد.
هادی کیادلیری، رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات نیز معتقد است تاکنون شاهد تغییرات مثبتی در منابع طبیعی کشورمان نبودهایم و در این بین فقط تغییراتی در بدنه کارشناسی انجام شده که بیشتر آنها نیز مناسب نبوده است.
آن طور که او در گفتوگو با جام جم آنلاین توضیح میدهد مسیر توسعه کشور مناسب نیست و تا زمانی که بار توسعه در کشور روی دوش منابع طبیعی باشد، نتیجه عملکرد مدیران پیشاپیش مشخص است.
کیادلیری یادآوری میکند که در مدت یکسال نیز نمی توان عملکرد دولتها را در حوزه منابع طبیعی ارزیابی کرد، چراکه اثرات اقدامات آنها در این حوزه در طولانی مدت خود را نشان خواهد داد.
این درحالی است که گزارشهای سازمانهایی مانند منابع طبیعی نیز نشان میدهد که اقدامات آنها نسبت به سالهای گذشته کمتر نیز شده است.
رئیس دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست علوم و تحقیقات ادامه میدهد: در این بین باید گفتارزیابی فنی مناسبی نیز در حوزه اقدامات منابع طبیعی انجام نمیشود تا بتوان براساس آن در خصوص عملکرد مدیریت در منابع طبیعی قضاوت کرد.
با توجه به گفتههای کارشناسان باید تاکید کرد که استفاده از عنوان محیطزیستیترین دولت مناسب دولت سیزدهم هم نیست، چراکه برخلاف شعارهای مطرح شده از سوی دولت هنوز برای حفظ محیط زیست کشور قدمهای جدی برداشته نشده است و با توجه به عملکرد نامناسب سازمانهای حفاظت محیط زیست و سازمان منابع طبیعی کشور نمیتوان به عملکرد دیگر نهادها و وزارتخانهها نیز برای حفظ محیط زیست کشور امیدوار بود.
مهدی آیینی
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سیر تا پیاز حواشی کشتی در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با عباس جدیدی مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با جامجم:
دختر خانواده: اگر مادر نبود، پدرم فرهنگ جولایی نمیشد
درگفتوگو با رئیس دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا ابعاد بیانات رهبر انقلاب درخصوص تقلید زنان از مجتهد زن را بررسی کردهایم